Овај занимљиви филмчић о Михајлу Пупину и његовом родном месту Идвору ће Вам се вероватно свидети, а одличан је додатак тексту који радимо: Од пашњака до научењака.

Још занимљивији је играни филм Пупиново детињство:

Михаило Пупин је познати научник, физичар, проналазач калемова захваљујући којима се развила телефонија на велике даљине (фиксна телефонија), човек, о коме се учи у школама широм света. По њему је названа зграда, где је смештен департман за физику и лабораторије (Пупин Халл) на Универзитету Колумбија (Цолумбиа Университy) у САД, где је дуго година радио као професор, али и директор департмана. По њему је назван престижни институт у Београду, који се бави новим технологијама у области комуникација — Институт Михаило Пупин. Његово име носи престижна награда из области физике и телекомуникација. Тај човек је рођен у Идвору, удаљеном свега 50-так километара од Београда, селу којем је завештао фонд за изградњу народног дома, а чији житељи су уредили и кућу и школу из његовог детињства у својеврсне музеје посвећене Михаилу Пупину. Сва три објекта су обједињена у Задужбину Михаила Пупина, која се налази под заштитом државе (Републичког завода за заштиту културних и природних добара) као културно-историјски споменик од изузетног значаја.
Родна кућа Михаила Пупина је обновљена 2005. године, за годишњицу научниковог рођења. У њој су приказани неки лични предмети који су припадали породици Пупин, али и предмети везани за свакодневни живот једне српске породице средином XИX века, традиционалне рукотворине овог краја, алати, тако да она представља и својеврстан етно-дом. Експонати у родној кући Пупина су власништво Завода за заштиту споменика културе из Панчева.
Музеј се налази у делу старе школе, коју је похађао и сам Михаило. Овде се да пратити његов живот и каријера после одласка из Идвора. Експонати у музеју су власништво Музеја Војводине, док сама зграда музеја припада селу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s