Европска недеља програмирања- Code Week 2018

Уобичајен

 

 

 

 

 

 

 

Ове године имала сам част да будем изабрана у водеће наставнике промотере Европске недеље програмирања за Србију.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позивало је све заинтересоване школе, удружења и појединце да се и ове године укључе у европски пројекат „Недеља програмирања“ Code Week 2018, која се одржала у периоду од 06. до 21. октобра 2018. године.

Недеља програмирања је догађај који промовише изражавање креативности кроз програмирање. На сајту www.codeweek.rs је написано: ,,Програмирање је пресудно за разумевање начина на који користимо рачунар и све доступне алате. Основне вештине програмирања ће бити потребне за многа занимања будућности, а више од 90% занимања у данашње време захтева одређана знања у области информационо-комуникационих технологија.“

У Европској недељи програмирања биће на различите начине анимиран већи део ученика целе школе. Биће позвани да учествују у активностима путем школског сајта. Млађи ученици ће већином учествовати у активностима без компјутера и неки ће имати прилику да уче кодирање помоћу роботића, а старији ће више пажње посветити игрицама за учење програмирања. Свим ученицима школе биће скренута пажња на безбедно понашање на интернету, као и на значај ненасилне комуникације. Биће ангажован већи број учитеља и наставника.

Од цртања до програмирања

У неким одељењима првог и трећег разреда учитељице Тања Олеар Гојић и Мирјана Тишма, играма за развој алгоритамског начина мишљења картама и програмирањем едукативних роботића кроз неколико радионица обележићемо Европску недељу програмирања.

     

MATH+CODE=FUN

Догађај је део eTwinning пројекта “Math + Code = Fan” учитељице Тање и ученика I6 одељења, у који су укључени ученици из Пољске, Грчке, Турске и Србије. Активноти: кодирање у различитим писмима Морзеово, Брајево, Moon , Picture Art, игре за учење програмирања  (CodeRoby) – онлајн програмирање (code.org, LightBot etc.) – програмирање роботима (Ozobot, DOC, Lego WeDo) .

Robottino DOC -наш нови другар

У Основној школи Нови Београд,  месту где се деца са сметњама у развоју уче социјалним вештинама, усвајају знања и развијају своје психофизичке капацитете у петак 19.10.2019. одржала сам занимљиву радионицу. Овај пут деца су  едукативним роботом ДОЦ учили прве кораке кодирања на српском и италијанском језику. Кроз игру и забаву упознали су свога новог другара Роботина ДОЦ-а и његове другаре…

Менсина радионица за децу: УченIQ кодира у свемиру- Smart children coding in the space

У сарадњи са Српско-Корејским информатичко приступним центром Менса Србије организовала је бесплатну радионицу за децу: ,,УченIQ кодира у свемиру“ поводом Дана интелигенције, почетка Европске недеље програмирања (Code Week), Недеље свемира (World Space Week) и завршетка Дечије недеље,

Од цртања до програмирања у ОШ,,Краљ Петар I“

На позив драге колегинице Гордане Радојевић одржале смо заједно одличну радионицу са њеним ученицима. Најпре смо решили основним математичким операцијама пут ракете око планета, а онда смо програмирали учитељицину шетњу по учионици, тј. задали смо јој путању којом треба да дође са једног места на друго. Програмирали смо роботићима пут од почетног положаја до различитих објеката у улици коју смо направили од пазли.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s