Бесплатан концерт за децу „Како се слуша Мокрањац“ у суботу на Коларцу

Уобичајен

Као део циклуса „Како се слуша концерт – Мала школа бонтона“ који Центар за музику Задужбине Илије М. Коларца негује већ неколико година, најмлађој публици биће у суботу, 27. септембра представљена дела Мокрањца, као и народне песме у којима је често тражио инспирацију.

Поводом обележавања стогодишњице смрти Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914), Културни центар Београда, Мокрањчева задужбина и Задужбина Илије М. Коларца, уз подршку Града Београда, организују манифестацију „Осу се небо звездама“ која ће се одржати 27. и 28. септембра у Коларчевој задужбини у Београду.

Најмлађи извођачи ће представити одломке Мокрањчеве Друге руковети, Приморских напјева и Литургије (Тебе појем), као и народне песме Коловођа, Ајде Јано, Разгранала грана јоргованаи богомољачку песму Маријо славна.

Велика дворана Коларчеве задужбине, 27. 9. у 11 сати.

Концерт Како се слуша Мокрањац – Мала школа бонтона

Натупају: Хор Дечјег културног центра Београд,

диригент: Невена Ивановић

Водитељ: Милош Миловановић

Програм: Мокрањац и народне мелодије

Сви заинтересовани родитељи, нашег одељења, могу довести децу испред Коларца, у суботу у 10.30 и предати их учитељици, а могу и да нам се придруже на чаробном путовању кроз Коларац 🙂

О програму: „Како се слуша концерт – Мала школа бонтона“

Програм који се сваке последње суботе у месецу организује у Коларчевој задужбини намењен је деци предшколског и школског узраста са циљем да, поред упознавања Коларчеве задужбине и концертне дворане, одслушају концерт у трајању од пола сата.

Водитељ/модератор Милош Миловановић, новинар, ТВ водитељ али и контрабасиста и некадашњи члан оркестра Београдске филхармоније, дочекује децу испред Коларца и упознаје их, уз причу и питања, са свим детаљима у вези са посетом концерту: од тога како се купује улазница, шта све на њој пише, како се проналази своје место, како се користи гардероба, до упознавања са осталим просторима који се користе пре концерта и са „правилима понашања” у концертној дворани.

Осим тога, деца су у прилици да виде сва она места за која ни одрасла публика не зна како изгледају – гаредеробе за солисте и оркестар или собе у којима „спавају инструменти”.

Милош их упознаје и са инструментима на сцени а потом заједно са родитељима или пратиоцима прати концерт који је специјално одабран за најмлађи узраст. За време слушања концерта водитељ објашњава и деци и родитељима зашто се у току концерта не излази из сале, зашто се искључује мобилни телефон, како и зашто се аплаузом награђују извођачи. (Извор: сајт Детињарије)

Kако је то изгледало прошле године када су ученици четвртог разреда ишли можете видети овде.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s