Constantin_Hansen_1836_-_HC_AndersenХанс Кристијан Андерсен, дански и прослављени светски писац, рођен је 2. априла 1805. године у данском острвском градићу Оденсе. Отац му је био обућар, али су га веома привлачили књижевност и позориште. Деци је приређивао праве мале луткарске представе. На сина је пренео веру и љубав према уметности. Отац му је рано умро па се морао запослити како би олакшао мајци које је себе и сина издржавала прањем туђег рубља. Када му је, међутим, било четрнаест година, 1819. године, верујући у свој успех, успео је да убеди мајку да животну срећу окуша у Копенхагену, главном граду Дансе. Покушао је да буде глулмац, опробао се у балету, али није успео.
Његова књижевна даровитост наишла је на подршку неких богатих појединаца и угледних породица. Године 1822. објављује прве радове и, као седамнаестогодишњак са дванаестогодишњацимапочиње да похађа Латинску школу. Уписује се 1829. године на теолошки факултет и објављује хумористичко дело Пешачење од Холмског канала до источног рта Амагера. Годину дана касније објављује збирку песама Мелодије срца и први пут путује у Немачку.
Андерсен је био неуморни и страсни путник. Бавио се новинарством и писао путописе. Након путовања у Француску, Швајцарску и Италију, вративши се преко Аустрије и Немачке, 1833. године, објављује Вињете и Дванаест месеци. Након драмске поеме Агнета и вилењак – следеће, 1935. године, објављује роман Импровизатор и прве бајке. Роман му преноси славу, и мимо Данске, а бајке остају незапажене. Објавио је потом роман О.Т. а силан успех доживљава романом Само виолиниста.
Путовао је у Шведску (1837. године), у Грчку и Турску (1840.-1841. године), где је дошао и до наших крајева. Боравио је у Паризу (1843. године) и упознао се са Виктором Игоом, три године касније у Енглеској се срео са Дикенсом. Имао је успеха као романописац.Писао је песме, путописе и драме, али је светску славу стекао преко бајки и прича. Бајке и приче објављивао је од 1835. па све до 1872. године по разним листовима и часописима. Године 1845. изашле су му Нове бајке, а након тога и Сабране бајке и приче, с илустрацијама Вилхелма Петерсена, најпре у Немачкој а потом и у Данској.
Аутобиографију Бајка мога живота објавио је 1855. године, а још за пишчевог живота у Копенхагену је прослављена педесетогодишњица његовог доласка у град. Последњу свескуБајки и прича објавио је 1872. године. Као светски признат писац, умро је у седемдесет и првој години 4. августа 1875. године, на једном имању поред Копенхагена. (Извор: Лектира за трећи разред основног образовања. Српска школа.)

Да бисте боље упознали самог Андерсена можда ће вам помоћи и податак да су на његовом надгробном споменику у Копенхагену уклесане управо његове речи: „Душа, коју је иначе Бог створио по Своме обличју, бесмртна је и не може нестати. Наш живот на земљи је семе за вечност. Тело ће умрети, али душа не може умрети.“

ИСТРАЖИВАЧКИ ЗАДАТАК: Андерсенови истраживачи: ( Задатак осмислила Марија Алексић)

Прочитати са децом овај превод Андерсенове бајке   Снежна Краљица (кликни на назив бајке да се отвори ПДФ документ).

Задаци за истраживаче:

  1. Шта су деца певала око ружиног грма?
  2. Шта је Кај радио када није могао да одвеже санке од краљичиних кочија?
  3. Како је Герда победила мећаву? ( Ко јој је помогао?)
  4. Шта је бака причала кад су дошли? ( Шта је бака читала кад су се вратили?)
  5. Шта је најавило њихов повратак?

Филм са хрватском синхронизацијом можете видети овде, али он се свакако разликује од бајке коју сте прочиали.

О Девојчици са шибицама Тиодор Росић каже: Андерсен је веровао да о човековој судбини одлучује Бог. У Девојчици са шибицама, потресној бајци о промрзлој, гладној девојчици која у новогодишњој ноћи безуспешно паљењем шибица покушава да загреје промрзле прсте, Андерсен је изнео племенито веровање у свет бољи и праведнији од света у којем владају глад, хладноћа, несрећа. Девојчица се смрзла у новогодишњој ноћи. Причинила јој се мртва бака: – Oна – вели Андерсен,  -диже девојчицу у наручје и полете у сјај, високо, високо; више није било ни хладноће, ни глади, ни страха.

Предиван филм Девојчица са шибицама који је изазвао ерупцију емоција када су га деца гледала, можете видети овде: