PuskinАлександар Сергејевич Пушкин (рус. Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин) је био руски књижевник. Многи га сматрају за најбољег руског песника и оца модерне руске књижевности. Пушкин је међу првима у Русији почео да пише народним језиком .

Пушкин је рођен у Москви, 6. јуна 1799 у неимућној, образованој, аристократској породици. Прадеда по мајци му је био црни Етиопљанин, Ибрахим Петрович Ганибал, кога је у Цариграду купио српски гроф Сава Владиславић Рагузински, тренутно на послу за цара Петра. Гроф Сава је његовог прадједа поклонио цару по повратку у Русију, који га је потом и присвојио за своје кумче Петра Великог. У раном детињству о Пушкину су се старале дадиље и учитељи француског језика. Знање језика је развијао међу члановима нижих слојева.1811. године је примљен у елитну гимназију у Царском селу, коју је похађао до 1817. године. Пушкин је објавио прву песму са 14 година, као ученик у царској гимназији, у часопису Европски гласник. Током школовања је почео да пише и своје прво велико дело, Руслан и Људмила, издато 1820. Дело је базирано на бајкама које је чуо од своје бабе. За децу су посебно значајна његова дела:

  • Бајка о цару Салтану, написана 1831. године,
  • Бајка о рибару и рибици, написана 1833. године,
  • Бајка о златном петлићу, написана 1834. године.

Најзначајнија његова дела су: Евгеније Оњегин, Руслан и Људмила, Цигани, Борис Годунов….

Био је ожењен и умро је у Санкт Петербургу, 10. фебруара 1837. Године од ране коју је зарадио у двобоју.

У прилогу је руски цртани филм Бајка о рибару и рибици , као и песма Сеид Мемић Вајте која је настала инспирисана причама о златној рибици.

Такође, од срца препоручујем предивну луткарску представу Бајка о рибару и рибици, у позоришту Пинокио, која ову причу представља у модерном свелу под утицајем медија и технологије….

20151029_120611