Када кажемо обрада слика сви помисле на Фотошоп. Мени је често најлакше и најбрже било да радим у програму Paint који има свако на свом рачунару. Копирам неку слику, кликнем paste и даље могу да бришем делове који ми не требају или да додајем текст….

1. Видео слајд шоу

Једна од најкориснијих ствари које наставници могу да ураде је да документују свој рад – пре свега, фотографисањем. У данашњем технолошком свету, постоји низ (бесплатних) алата који могу помоћи да поделите свој рад на занимљив и иновативан начин. Предност ових алата је да већина од њих може бити синхронизован на таблетима и паметним телефонима (јер имају своју Apps) – и на тај начин, објава је обично тренутна и ефикасна. Још један додатни бонус је да се добијени слајд-  показује да се деле путем е-маила, па чак и уграђени у веб странице као што су TwinSpace, Blogger, WordPress, Wikis, итд… и то бивају одмах уграђени у видео формату.

Та модернија варијанта представљања низа слика је да од слика можемо да направимо одличне видео клипове сличне слајд шоу рецимо као овај који је направљен у програму Animoto.

Употреба је крајње једноставна. региструјете се на почетној страници апликације https://animoto.com/  . За сваки од тих програма имате и туторијале на самој страници који вам показују шта се ради корак по корак. Постоје већ готове варијанте видео филмчића у које је довољно да убаците своје слике класичним аплоудом. У датом филму можете променити музику и прилагодити га својим потребама. На крају видео клип можете поставити на своју youtube страницу или на фејсбук, твитер, блог…

Најпопуларнији су:

Stupefliks: www.studio.stupeflix.com

Animoto: www.animoto.com

Android App –  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.animoto.android.videoslideshow&hl=en

iOS App – https://itunes.apple.com/mt/app/animoto-video-slideshow-maker/id459248037?mt=8

Magisto: www.magisto.com

Android App – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.magisto&hl=en

iOS App – https://itunes.apple.com/mt/app/magisto-video-editor-movie/id486781045?mt=8

Smilebox: https://smilebox.en.softonic.com/

Android App – Not available

iOS App – https://itunes.apple.com/us/app/smilebox-moments-collages/id452830319?mt=8

Kizoa: www.kizoa.com

No Apps available

2. Таговање фотографија

Предивно искуство и богату примену нуди могућност да на једној слици као полазној тачки уметнемо друге садржаје.

ThingLink је доступан за десктоп рачунаре а такође iOS и Андроид таблете. То је релативно једноставан алат за коришћење: све што треба да урадите је отпремање и слика, и уређивање слике тако што се кликне на „тачке“ на слици. У „тачке“ делују као сидра и могу да садрже линкове на веб странице, неки видео или једноставно друге слике или текстове. Ученици ће моћи да истраже слику кликом на линкове – чиме Thinglink постаје велики извор за самооткривање. Осим тога, ученици имају могућност да креирају своје означене слике… Алату можете приступити са http://www.thinglink.com.

Мој пример је: