Ове године Час програмирања на глобалном нивоу дешава се од 5. до 11. децембра.

Mинистарство просвете, науке и технолошког развоја и ове године подржава светску манифестацију под називом „Час програмирања“ (енг. „Hour of Code“) која помаже да ученици почну да уче програмирање у децембру месецу сваке године. Ученицима различитих предзнања, чак и онима који немају никакво предзнање, је на располагању активност једног часа програмирања, кроз коју могу да науче основе програмерског размишљања и да заволе програмирање. Активности и упутства за учење су ученицима и школама доступни и током целе године, па могу наставити да уче програмирање на светском порталу https://hourofcode.com/us и после првог часа одржаног у оквиру активности  „Сат програмирања“.

Сат Програмирања је једносатни увод у компјутерске науке, дизајниран да демистификује програмирање и покаже да свако може да научи основе програмирања. Сваки ученик би требао да има прилику да научи програмирање. То помаже неговању вештина решавања проблема, логике и креативности. Почевши рано, ученици ће имати темељ за успех у каријери у 21-ом веку.

Циљ Сата Програмирања није да научи некога да постане програмер за један сат. Један сат је довољан само да се научи да је програмирање забавно и креативно, да је доступно свим узрастима свим ученицима. Мера успеха ове кампање није у томе колико студенти науче – успех се огледа у широком учешћу беy обyира на пол, етничку или социо-економску припадност, а резултат је повећано интересовање за програмирање. Милиони наставника и ученика који учествују су одлучили да иду даље од једног сата – да уче цео дан или недељу дана или дуже, а многи студенти су одлучили да се упишу на курс програмирања или чак да упишу електронски факултет.

Изнад свега, оно што сви учесници могу научити за сат времена је да они то могу да науче и савладају и да програмирање није баук.

У нашем разреду организоваћемо догађај поводом сата програмирања 5. децембра, а овај чланак треба да прошири могућности оних који су заинтересовани.

ПРОБАЈТЕ ОВДЕ:

 

kurs-1

 

 Почетни ниво- Почни са првим курсем за ученике који су тек научили да читају. Препоручујемо за узраст до првог разреда. ја препоручујем за сву децу која се први пут сусрецу са програмирањем без обзира на године. Занимљиво је и за маме и тате… (кликните на слику)

 

 

 

kurs-2

Основни ниво- Курс 2 могу да раде ученици који знају да читају и немају искуства са програмирањем. У овом курсу ученици ће писати програме који решавају проблеме и развијати интерактивне игре и приче које могу да деле са другима. Препоручено за ученике до петог разреда.( кликните на слику)

 

 

 

Напреднији – ко је прошао претходни ниво (кликни) Курс 3 је дизајниран за ученике који су прошли курс 2. До краја овог курса, студенти стварају интерактивне приче и игре могу да деле са другима. Препоручује се за разреде 4-5.

Баш напредни ниво од 4. до 8. разреда (кликни) Курс 4 је направљен за ученике који су прошли курсеве 2 и 3. Ученици ће научити како да решавају сложеније проблеме док уче како да комбинују различите наредбе којима могу да решавају различите проблеме. Када заврше курс 4, ученици ће бити способни да праве програме са понављањима (петљама), функцијама са параметрима, итд. Препоручено за ученике од 4. до 8. разреда.

Бесплатни Курсеви програмирања за децу од првог разреда на српском (изаберите српски на дну следећег линка): https://studio.code.org/

sertifikat-sat-programiranja-decembar-2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Више о догађају на српском језику можете видети на сајту http://hourofcode.rs/