code-week-2016

nedelja-programiranja-u-lukicu2

 

 

 

 

 

 

Ове године, недеља програмирања траје од 15. до 23. октобра и до сада је у Србији најављено преко стотину догађаја.

Недеља програмирања у нашој школи ће се реализовати са ученицима трећег разреда кроз пар активности:

1. Игра: ,,Проведи друга од старта до циља“ ( ученик треба да проведе свога друга коме су везане очи по путањи на квадратном пољу 5×5 само давањем инструкција: право,лево, десно, окрени се…)
2. Предавање: ,,Учите програмирање кроз игрице“ Предавање о важности раног учења програмирања и могућностима да то почну кроз игрице. Приказ примера игрица
3. Играње код куће игрица којима се учи програмирање (Blokly Games) 
4, Ширење свести о важности програмирања и укључивање ученика старијих разреда упућивањем на сјат

Догађаји су пријављени и као догађај на етвинингу и на сајту који прати Европску недељу програмирања.

На сајту www.codeweek.rs је написано: ,,Програмирање је пресудно за разумевање начина на који користимо рачунар и све доступне алате. Основне вештине програмирања ће бити потребне за многа занимања будућности, а више од 90% занимања у данашње време захтева одређана знања у области информационо-комуникационих технологија.“ Tакође објавили су да је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свечано отворила Европску недељу програмирања у Србији, која је у центру Startit обележена предавањима за око стотину ученика основних школа из Београда.

„Деца могу да се упознају са кодирањем кроз игру и забаву, да и на тај начин развијају информатичку писменост, иако се можда неће определити да им програмирање буде и професија. Разумевањем начина на који функционишу нове технологије, које они ионако користе, постају активни учесници савременог информационог друштва. Са друге стране, стичу вештине које им могу помоћи да остваре своје идеје у било којој области коју изаберу. Очекујемо да ће програмирање учити и у редовној настави, будући да је и премијер Србије Александар Вучић у новом програму Владе Србије реформи образовања дао значајно место“, подсетила је Татјана Матић.

„Европска недеља програмирања је значајна иницијатива будући да свим грађанима треба да буде приближена идеја да нове технологије мењају свет, помажу развоју науке, индустрије, медицине, и свих других области, и уједно олакшавају људима свакодневни живот“, истакла је државни секретар.

sertifikat-code-week-2016